12.11.2024 tarih ve 32720 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 509 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu (VUK) Genel Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair 573 Sıra Numaralı VUK Genel Tebliği’nde yapılan açıklamaların özet bilgilerine aşağıda yer verilmiştir.
- E-dekont düzenleyebilecek olan mükellefler kapsamına 435 Sıra Numaralı VUK Genel Tebliği’ne atıf yapılarak 6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring, Finansman Ve Tasarruf Finansman Şirketleri Kanunu kapsamında faaliyet gösteren finansman şirketleri dahil edilmiştir. Bu şirketlerden isteyenlerin 01.01.2025 tarihi itibariyle e-dekont uygulamasına geçebilecekleri belirtilmiştir.
- E-arşiv fatura düzenleme zorunluluğuna ilişkin sınır 2025 takvim yılı için 3.000 TL’ye düşürülmüş olup 2026 ve sonrası için ise tutar sınırı kaldırılmıştır.
- E-irsaliye uygulamasına geçiş zorunluluğu bulunan mükellefler kapsamına İnşaat Demiri İzleme Sistemine geçiş zorunluluğu getirilen mükelleflerden brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) 2024 ve müteakip hesap dönemlerinde 1 Milyon TL ve üzeri olan mükellefler dahil edilmiş olup bu mükelleflerin söz konusu şartların sağlandığı ayı izleyen dördüncü ayın başından itibaren e-irsaliye düzenlemek zorunda oldukları belirtilmiştir.
- E-dekont uygulamasına başvuran mükelleflerden değerlendirme aşamasında eksiklikleri gidermediği için başvuruları reddedilenlerin red tarihinden itibaren tekrar başvurularının kabul edilmeyeceği süre 3 aydan 6 aya çıkarılmıştır.
- E-adisyonda bulunması gereken bilgiler arasından “Düzenlenen e-Adisyon belgesinin ilişkili olduğu e-Fatura veya e-Arşiv Fatura’nın evrensel tekil tanımlama numarası (ETTN) veya perakende satış fişinin düzenlendiği ÖKC’nin cihaz sicil numarası” kaldırılmıştır.
- E- müstahsil makbuzu ve e-gider pusulası çıktısının muhatabı tarafından ıslak imza ile imzalanmak suretiyle düzenlenmesi uygulamasına mükellefler itibariyle istisna getirilmesine ilişkin usul ve esaslar konusunda Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yetkili olduğu belirtilmiştir.
- E-Belge Sürecinde Kullanılan Doğrudan Entegrasyon Yönteminde ya da Özel Entegratör Bilgi İşlem Sistemlerinde eksikliklerin tespiti halinde uygulanacak yaptırımlar ve alınması gereken aksiyonlara ilişkin açıklamalar yapılmıştır.
- E-fatura düzenlenmesi gereken durumlarda 509 Sıra Numaralı VUK Genel Tebliğ’de belirtilen koşulların gerçekleşmesi halinde e-faturanın kanuni süresi içinde e-arşiv fatura olarak düzenlenmesi durumunda özel usulsüzlük cezasının kesilmeyeceği belirtilmiştir.
Tebliğin tam metnine aşağıda yer alan bağlantı linkinden ulaşılabilmektedir.
https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2024/11/20241112-2.htm