10.09.2024 tarihinde Gelir İdaresi Başkanlığı web sitesinde görüşe açılan taslak tebliğ 31.10.2024 tarih ve 32708 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır. 52 Seri Numaralı Tebliğ ile Katma Değer Vergisi (KDV) Genel Uygulama Tebliği'nde yapılan değişikliklere ilişkin özet bilgilere aşağıda yer verilmiştir.
- Karşı taraf vekalet ücretinin avukata davayı kaybeden tarafça ödenmesi durumunda serbest meslek makbuzunun davayı kaybeden adına düzenlenmesi gerektiğine ilişkin açıklama eklenmiştir.
- Kısmi istisna kapsamında yer alan “Etüt, Plan, Proje, Danışmanlık, Denetim ve Benzeri Hizmetler” isteğe bağlı tam tevkifat uygulamasına dahil edilemeyecek hizmetler arasına alınmıştır.
- Mahsuben ve nakden iadelerde rapor ve teminat aranmaksızın yapılabilecek iade tutarına ilişkin sınır 10.000,00 TL’den 50.000,00 TL’ye yükseltilmiştir.
- KDV Kanunu’nun 13’üncü maddesinde düzenlenen deniz ve hava taşıma araçlarına yönelik istisnanın kapsamında hangi araçların ve hangi hizmetlerin yer aldığına ilişkin açıklama ve örnekler tebliğin ilgili bölümüne eklenmiş ve söz konusu bölümlerde gerekli değişiklikler yapılmıştır.
- KDV Kanunu’nun 13’üncü maddesi uyarınca yatırım teşvik belgesi kapsamında istisnalı işlem yapılabilmesi için ticari faaliyet niteliğinde olmayan kamusal ve beledi hizmet sunan belediyeler, il özel idareleri, yatırım izleme ve koordinasyon başkanlıkları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, devlet üniversiteleri, devlet hastaneleri ve benzeri kurumlar adına istisna belgesi düzenlenmeyeceği bu kurumların iktisadi işletme oluşturan faaliyetlerinin bulunması ve yatırım teşvik belgesi sahibi olmaları durumunda iktisadi işletme adına istisna belgesi düzenlenebileceği belirtilmiştir.
- KDV Kanunu’nun 16’ncı maddesi uyarınca ithali KDV’den istisna olan gümrük vergisinden muaf olan eşyaların kapsamı daraltılmıştır.
- 7254 sayılı Kanun ile KDV Kanunu’na eklenen geçici 45’inci maddeye ilişkin açıklamalar eklenmiştir.
- Faaliyetini bırakan, bölünen veya infisah eden işletme ve şirketlerin devreden KDV tutarlarının, yeni işletme veya şirketler tarafından indirime konu edilebilmesine ilişkin KDV Kanunu 17’nci maddede yapılan vergi incelemesi şartına ilişkin kanuni değişikliğe paralel açıklama eklenmiştir.
- KDV Genel Uygulama Tebliği’nde KDV Kanunu’nun 36’ncı maddesinde yapılan değişikliğe paralel KDV İadesinde Ortak Hususlar Bölümü’ne ilave açıklamalar eklenmiş olup haklarında olumsuz rapor veya tespit bulunanların KDV iadelerinin vergi inceleme raporu ile yerine getirileceği belirtilmiş ve özel esaslara ilişkin bölüm tebliğ metninden çıkarılmıştır.
- İndirimli Teminat Uygulaması Sistemi (İTUS) sertifikası verilecek mükelleflerde aranan özel şartlarda değişiklik yapılmıştır.
- Hızlandırılmış İade Sistemi (HİS) sertifikası verilecek mükelleflerde aranan şartlarda değişiklik yapılmıştır.
52 Seri Numaralı Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ’in tam metnine aşağıda yer alan bağlantı linkinden ulaşılabilmektedir.
https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2024/10/20241031-2.htm